Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Κωνσταντίνος Γαβριηλίδης: Η "Λαική Ενότητα" έχει αντιμνημονιακό προγραμματικό σχέδιο


ο υποψηφιοΣ βουλευτηΣ αχαιαΣ του κοµµατοΣ µιλησε στο TEMPO24.GR

Στο tempo24.gr μίλησε ο υποψήφιος βουλευτής αχαίας της "Λαικής Ενότητας" Κωνσταντίνος Γαβριηλίδης (είναι δεύτερος στο ψηφοδέλτιο μετά τον Κώστα Λαπαβίτσα) για την εκλογική μάχη , αλλά και για το νέο πολιτικό σχήμα που δημιουργήθηκε.

- Κύρις Γαβριηλίδη γιατί αποφασίσατε να προσχωρήσετε στη Λαϊκή Ενότητα;
Στις 15 Αυγούστου του 2015 ο πολιτικός φορέας με τον οποίο υποστήριξα τα κοινωνικά αιτήματα στα χρόνια που ασχολούμαι ενεργά με την πολιτική αποφάσισε δια της ηγεσίας του να κάνει μία θεαματική στροφή, να ακυρώσει κάθε συλλογική απόφαση και να υιοθετήσει την μνημονιακή πολιτική των δανειστών μας. Είχα δύο επιλογές εκείνη τη στιγμή. Να συνεχίσω να υπηρετώ τις αξίες και τα ιδανικά μου μέσα από μία άλλη συλλογικότητα που θα με εξέφραζε ή να πάω σπίτι μου. Η απογοήτευση που ένιωθα ήταν μεγάλη και η απόφαση δεν ήταν καθόλου εύκολη.
-Οι πολίτες εμφανίζονται απογοητευμένοι από το πολιτικό σκηνικό ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι αρκετά μεγάλο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Για ποιο λόγο να δώσουν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση μια ψήφο στη Λαϊκή Ενότητα...
Οι πολιτικές εξελίξεις έφεραν την ελληνική κοινωνία αντιμέτωπες με μία πολύ σκληρή πραγματικότητα. Όλα τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου εξαιρουμένου του ΚΚΕ-το οποίο όμως δεν κομίζει κυβερνητική πρόταση- έφεραν ως μοναδική πρόταση διακυβέρνησης το τρίτο και σκληρότερο μνημόνιο. Η Λαϊκή Ενότητα είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική δημοκρατική επιλογή που φέρει στις αποσκευές της ένα αντιμνημονιακό προγραμματικό σχέδιο και μιλά για ρήξη με τους δανειστές εκφράζοντας στην πραγματικότητα το Όχι που φώναξε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Η λογική του μονόδρομου ποτέ δεν ταίριαζε στον ελληνικό λαό και έχουμε πάμπολλα ιστορικά παραδείγματα που το αποδεικνύουν.
- Η θέση  της ΛΑΕ όσον αφορά  στην διαπραγμάτευση για το χρέος και το τέλος της λιτότητας στην χώρα μας δεν διαφέρει και πολύ με τις θέσεις του Σύριζα στην προεκλογική εκστρατεία του Ιανουαρίου. Τελικά τίποτα δεν εφαρμόστηκε. Πως μπορεί η Λαϊκή Ενότητα να καταφέρει να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της;
Η Λαϊκή Ενότητα δεν θα επαναλάβει τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ. Έχοντας εκπονήσει ένα λεπτομερές εναλλακτικό σχέδιο το οποίο θα εξηγήσει και θα εξηγεί κάθε μέρα στους πολίτες θα αντιμετωπίσει τους δανειστές χωρίς διλλήματα. Οι λαοί δεν εκβιάζονται όταν είναι προετοιμασμένοι για κάθε περίπτωση. Είναι χρέος της Λαϊκής Ενότητας να προετοιμάσει τον κόσμο και να κάνει τα βήματα εκείνα που απαιτούνται για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και να την κάνουν ένα κράτος κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά ισχυρό με διεθνείς συμμαχίες και Δημοκρατία.
- Ακούμε πολλά στελέχη της Λαϊκής Ενότητας να υποστηρίζουν πως η μόνη λύση είναι το Εθνικό νόμισμα. Τι επιπτώσεις όμως θα έχει η εφαρμογή αυτού του σχεδίου στην χώρα μας και κυρίως στους πολίτες.
Το εθνικό νόμισμα από μόνο του δεν αποτελεί λύση. Άλλωστε όταν τα πράγματα έρθουν σε οικονομικό αδιέξοδο για δανειστές και δανειζόμενους θα μας προταθεί με τρόπο που δεν θα εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες. Είναι όμως εργαλείο όταν χρησιμοποιείται ως πλαίσιο εφαρμογής μιας άλλης οικονομικής πολιτικής με εθνικό τραπεζικό σύστημα και δημιουργίας ρευστότητας σε μια οικονομία που αυτή τη στιγμή ασφυκτιά και αργοπεθαίνει. Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του σχεδίου αυτού θα είναι μια θεαματική αλλαγή του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας , με ισοσκελισμό των εισαγωγών και εξαγωγών γεγονός που θα υποχρεώσει την εσωτερική ζήτηση να στραφεί σε αύξηση της εγχώριας παραγωγής ,νέες θέσεις εργασίας και μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης μετά από έναν χρόνο περίπου. Φυσικά για να πετύχει αυτό το σχέδιο χρειάζεται στοχευμένη υποστήριξη από την μεριά του κράτους στην παραγωγή και κάλυψη των αναγκών των πρώτων μηνών με συγκεκριμένες προτεραιότητες. Για παράδειγμα, δεν θα μείνουν πίσω οι ανάγκες της χώρας σε βασικά διατροφικά είδη όπως το κρέας, ή στην ενέργεια (πετρέλαιο) και τα φάρμακα, άλλα όμως λιγότερο αναγκαία σε πρώτο χρόνο- όπως τα εισαγόμενα καλλυντικά- θα πρέπει να περιοριστούν. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν μέρος ενός σχεδίου κομμάτι του οποίου είναι και ο κόσμος που θα συμμετέχει.
- Ήσασταν και εσείς ενεργό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ (μέλος Ν.Ε. Αχαΐας και μέλος του συντονιστικού οργάνου) αλλά επιλέξατε να αποχωρήσετε διαφωνώντας με την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Πότε αντιληφτήκατε πως υπάρχει ανάγκη για την δημιουργία ενός άλλου κόμματος και ποτέ καταλάβατε πως ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άρχισε να παρεκκλίνει από το περιβόητο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης;
Δεν είναι ίσως κατάλληλη στιγμή για απολογισμούς εν μέσω προεκλογικής περιόδου, όμως η ηγετική ομάδα με επικεφαλής τον πρώην Πρωθυπουργό από την 1η μέρα διακυβέρνησης της άρχισε να παρεκκλίνει αρχής γενομένης με την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν θα σταθώ στο όνομα ενός πολιτικού του παλαιού πολιτικού συστήματος με ενεργό ρόλο και στην περίοδο των μνημονίων, αλλά ο τρόπος που έγινε η επιλογή για ένα τόσο σημαντικό θέμα χωρίς καμία συλλογική διαδικασία που να οριοθετούν κριτήρια για την επιλογή του προσώπου δεν ήταν «καλή αρχή». Στη συνέχεια η λήψη αποφάσεων από μία ηγετική ομάδα- που φυσικά δεν μπορούσε να συγκαλεί την Κ.Ε. του κόμματος σε κάθε βήμα, ήταν όμως υποχρεωμένη να βαδίζει πάνω σε ένα προγραμματικό χάρτη που ήταν στην ουσία το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης - δεν έγινε ποτέ, και φτάσαμε σε ένα οριακό σημείο στο οποίο έδειχνε να μην υπάρχει επιστροφή. Ήταν όμως δυνατόν για τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας (αλλά και τα στελέχη που έκαναν κριτική στα όργανα του κόμματος) να ρίξεις την 1η «Αριστερή Κυβέρνηση» στον 2ο μήνα διακυβέρνησης μετά την συμφωνία του Φεβρουαρίου με την οποία ήμασταν αντίθετοι; Σας θυμίζω την απόφαση της ΝΕ Αχαίας που δόθηκε τον Ιούνιο στην δημοσιότητα με την οποία ήμασταν κάθετα αντίθετοι στην στρατηγική της ηγετικής ομάδας η οποία αγνοήθηκε πλήρως από την Αθήνα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Κωνσταντίνος Γαβριηλίδης  σπούδασε αγρονόμος και τοπογράφος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με εξειδίκευση στην χωροταξία και περιβάλλον. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα . Έχει διατελέσει πρόεδρος του συλλόγου Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών στον ΠΣΑΤΜ τμήμα Δυτ. Ελλάδας, αντιπρόεδρος του συλλόγου Εργοληπτών Αχαΐας (μέλος της ΠΕΣΕΔΕ) και είναι εκλεγμένο μέλος της κεντρικής αντιπροσωπείας του ΤΕΕ με την παράταξη Ρ.Π.Μ. .Έχει λάβει μέρος σε κινήματα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού (φράγμα Πείρου-SaveGreekWater), στην διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ), και είναι ιδρυτικό μέλος και (πρώην) άμισθος πρόεδρος κοινωνικού συνεταιρισμού στην Πάτρα που κάνει Ανακύκλωση στην Πηγή με επιτυχία από τον Νοέμβριο του 2013. Τον Μάιο του 2014 ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας στις Αυτοδιοικητικές εκλογές όπου και εκλέχτηκε περιφερειακός σύμβουλος στο Π.Σ. Δυτικής Ελλάδας και είναι μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΔΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου