Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Οι αμερικάνοι τα θέλουν όλα και δεν δίνουν τίποτα!


ΒΑΡΕΙΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΟΟΙΩΝΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ- ΚΕΡΙ

Την απόλυτη ευθυγράμμιση της Ελλάδας με την αμερικανική στρατηγική στο ευρύτερο γεωπολιτικό τόξο Ανατολικής Ευρώπης- Βαλκανίων- Ανατολικής Μεσογείου αξιώνει η Ουάσιγκτον, όπως έγινε σαφές από τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στη Νέα Υόρκη. Ευθυγράμμιση, που προοιωνίζεται μεγάλους κινδύνους για τη χώρα, η οποία κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ΝΑΤΟϊκό προγεφύρωμα εναντίον της Ρωσίας, σε μια περίοδο όπου κλιμακώνεται επικίνδυνα η αντιπαράθεση Ουάσιγκτον- Μόσχας στην περιοχή, όπως διαμηνύουν οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Η επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρει ρητά ότι τόσο το ουκρανικό, όσο και το συριακό ζήτημα συζητήθηκαν στη συνάντηση Τσίπρα- Κέρι- Κοτζιά, χωρίς να διευκρινίζει τι ζητήθηκε από αμερικανικής πλευράς και τι συμφωνήθηκε από ελληνικής. Δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Αθήνας, στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών της «υποχρεώσεων». Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τη Βουλή και τον ελληνικό λαό για το ακριβές περιεχόμενο των συζητήσεων και των όποιων δεσμεύσεών της.

Εκείνο που είναι σαφές, από την κυβερνητική ανακοίνωση, είναι ότι ο Τζον Κέρι τόνισε τη «στρατηγική σημασία των (αζέρικων) αγωγών ΤΑΡ και IGB για την αναβάθμιση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου». Η τοποθέτηση αυτή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, η οποία δεν βρήκε απάντηση από τον Αλέξη Τσίπρα, σημαίνει, κατά τα φαινόμενα, τον ενταφιασμό του ρωσικού αγωγού, για τον οποίο είχε έρθει σε συμφωνία με τη Μόσχα η προηγούμενη κυβέρνηση και την μονόπλευρη ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από τις αμερικανικές προτεραιότητες.

Όσο για την πρόθεση των ΗΠΑ να βοηθήσουν την επίλυση του Κυπριακού, για την οποία μίλησε ο Κέρι, δεν προμηνύει τίποτα άλλο από την προώθηση μιας λύσης στη λογική του σχεδίου Ανάν, το οποίο απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι. Τέλος, το τι μπορεί να περιμένει κανείς από την αμερικανική μεσολάβηση για την επίλυση του προβλήματος σχετικά με την ονομασία της FYROM, αυτό έγινε απολύτως σαφές με την ψυχρολουσία που επιφύλαξε στον Αλέξη Τσίπρα ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα στη συνάντηση που ο ίδιος οργάνωσε για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, όπου τα Σκόπια συμμετείχαν ως «Μακεδονία».

Η δήλωση Τσίπρα ότι η Ελλάδα βρίσκει «πιο ευήκοα ώτα» στην Ουάσιγκτον παρά στις Βρυξέλλες, υποδηλώνει ότι η κυβέρνησή του έχει κάνει την επιλογή της απόλυτης ευθυγράμμισης με τις ΗΠΑ, ευελπιστώντας ότι θα βρει κάποια στήριξη στην αναζήτηση στοιχειώδους ευελιξίας στη διαχείριση του απεχθούς χρέους- μια και από τη μερική έστω διαγραφή του έχει οριστικά παραιτηθεί.

Το γεγονός ότι ο Κέρι απέφυγε την παραμικρή δέσμευση για το χρέος στην εν λόγω συνάντηση διαμηνύει ότι ακόμη και αυτές οι ελάχιστες προσδοκίες της κυβέρνησης αποδεικνύονται φρούδες. Θεωρώντας «δεδομένη» την Ελλάδα, οι Αμερικανοί τα θέλουν όλα χωρίς να δίνουν τίποτα. Η όποια «βοήθεια», για την οποία ευγνωμονεί τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός, συνίσταται στο να μας διευκολύνουν να δανειζόμαστε, με επαχθέστατους όρους, για να αποπληρώνουμε στο ακέραιο τα προηγούμενα δάνεια. Ποτέ άλλοτε το εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν τόσο άρρηκτα συνδεδεμένο με την απαλλαγή της από την ξένη επιτροπεία και εξάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου