Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Λαφαζάνης στην εφημερίδα "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ": Το ευρωμάρκο και η Γερμανική ΕΕ θηλιά στο λαιμό της χώρας


Του Παναγιώτη Λαφαζάνη*

Η ευρωζώνη αλλά και η ΕΕ έχουν εισέλθει σε τροχιά αποδιάρθρωσης και σταδιακής κατάρρευσης, οι οποίες ενδεχομένως να λάβουν μορφή χιονοστιβάδας το επόμενο διάστημα.

Ευρωζώνη και ΕΕ βρίσκονται σε διαρκή οικονομική στασιμότητα, υποβάθμιση και φτωχοποίηση των πολιτών, ενώ τις πνίγει ένας νέος ολοκληρωτισμός των Βρυξελλών και οι ευρυνόμενες ανισότητες στο εσωτερικό τους, οι οποίες γίνονται όλο και πιο βαθιές με την Ελλάδα στον πάτο του Βαρελιού.
Εξαιτίας του ευρώ, η Ελλάδα από το 2008 μπήκε βαθιά στη δίνη της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, κρίση που δεν θα είχε γνωρίσει καθόλου αν δεν ήταν μέσα στο ευρωμάρκο και είχε το δικό της νόμισμα.

Η Ελλάδα ακόμα χειρότερα θυσιάστηκε με την εφαρμογή καταστροφικών και αδιέξοδων μνημονίων, προκειμένου να διασωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και η ευρωζώνη.

Η Ελλάδα από την ένταξη της στην ΕΕ δεν ωφελήθηκε καθόλου από την πορεία της μέσα στη Γερμανική Ευρώπη. Αντίθετα, είδε την παραγωγική της βάση, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση, να συρρικνώνεται μέχρι διάλυσης και να διευρύνονται τα ελλείματα στο εμπορικό ισοζύγιο και τα χρέη. Ακόμη, πιο επιζήμια για τη χώρα ήταν η ένταξη της στο ευρώ, η οποία έγινε χωρίς καμία συζήτηση και φυσικά χωρίς δημοψήφισμα.

Η μνημονιακή τραγωδία της χώρας μας συνεχίζεται και θα συνεχίζεται επ’ αόριστον για δεκαετίες, όσο και αν ψευδέστατα η κυβέρνηση μιλάει για μεταμνημονιακή φάση, βαφτίζοντας το κρέας σε ψάρι.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξεφύγει από την σημερινή κρίση μέσα στο ευρώ. Το ευρώ σημαίνει γερμανική νομισματική πολιτική και εντελώς ανταγωνιστικές αγορές, οπότε οι λιγότερο παραγωγικές οικονομίες δεν έχουν εργαλεία προστασίας και το μόνο που απομένει είναι να χάνουν έδαφος. Ακόμα, και η παραμονή στην ΕΕ είναι απολύτως ασύμφορη και χωρίς αναπτυξιακή προοπτική για την Ελλάδα.

Χρειαζόμαστε επειγόντως μια Ελλάδα κυρίαρχη, βαθιά ανεξάρτητη, βαθιά δημοκρατική και δίκαιη, χωρίς ευρωατλαντικά δεσμά και χωρίς αμερικανο-γερμανοκρατία, σε έναν δρόμο παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.

Είμαστε μια βαθιά πατριωτική και δημοκρατική Αριστερά με στρατηγική την αλληλεγγύη των λαών και την άμεση ανάταξη της χώρας και προοπτική ένα καινούριο βιώσιμο και δημοκρατικό σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.

Η Ελλάδα μπορεί να ζήσει καλύτερα εκτός ευρωζώνης και ΕΕ και μπορεί με διαφορετική πολυδιάστατη πολιτική διεθνών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα, την ασφάλεια και την ακεραιότητα της, που δυστυχώς απειλούνται από τους προστάτες μας.


*Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας και πρώην υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου