Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Όχι στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης



Η Επιτροπή Δικαιωμάτων της Λαϊκής Ενότητας καταγγέλλει την καταδίκη σε πεντάμηνη φυλάκιση με αναστολή των μελών του Στεκιού Μεταναστών και του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Νίκου Γιαννόπουλου, Λευτέρη Βουρεκά και Γιώργου Μανιάτη. Καταδικάστηκαν επειδή, μαζί με άλλες συλλογικότητες και κατοίκους της περιοχής, μετέτρεψαν ένα επί χρόνια εγκαταλελειμμένο πρώην μπαρ των Εξαρχείων, ιδιοκτησίας Ψ.Ν.Α., σε ζωντανό χώρο αλληλεγγύης και αντίστασης: Έναν χώρο που αφού επισκευάστηκε και «εξανθρωπίστηκε», στέγασε δραστηριότητες όπως μαθήματα σε μετανάστες, παιδικό στέκι, συλλογική κουζίνα, ενώ λειτούργησε σταθερά και ως χώρος συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για άστεγους μετανάστες και πρόσφυγες.

Η καταδίκη των τριών μελών του «Δικτύου» και του Στεκιού Μεταναστών είναι μία επίθεση σε όλους/ες όσοι/ες αντιτάσσουν στον κανιβαλισμό των μνημονίων και του ρατσισμού τη λογική της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αντίστασης. Αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των προσπαθειών για την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής αυτό-οργάνωσης, για την οποία έχει πολιτικές ευθύνες και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ευθύνη που απορρέει από το γεγονός ότι ακόμη κι όταν οι αξιωματούχοι της ή οι υπηρεσίες που αυτοί ελέγχουν δεν δίνουν άμεσα την εντολή στα ΜΑΤ να χτυπήσουν χώρους αλληλεγγύης στους πρόσφυγες/μετανάστες και όσους στέκονται στο πλευρό τους, διατηρεί και υποστηρίζει ένα αυταρχικό νομικό πλαίσιο που επιτρέπει τις ποινικές διώξεις και την καταστολή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου