Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Δ. Στρατούλης: "Το Υπουργείο Εργασίας πανηγυρίζει πάνω στα ερείπια της πλήρους και σταθερής εργασίας. Η ΝΔ χύνει κροκοδείλια, υποκριτικά δάκρυα."


Η Υπουργός Εργασίας πανηγυρίζει και συγχαίρει τον εαυτό της για την οριακή αύξηση της απασχόλησης, που προκύπτει από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για το μήνα Ιούλιο 2017.

Παραλείπει σκόπιμα, όμως, να παραδεχτεί ότι αυτή δεν οφείλεται στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης, αλλά στην ιλιγγιώδη αύξηση της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας, αφού, με βάση και τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, περίπου 6 στις νέες 10 προσλήψεις ήταν με τέτοιες ελαστικές και επισφαλείς μορφές εργασίας και με μισθούς 200 έως 400 ευρώ το μήνα. Πρόκειται, δηλαδή, για ανακύκλωση της ανεργίας – με μοίρασμα μίας θέσης εργασίας σε 2 ή και 3 ανέργους - και όχι για πραγματική μείωση και αντιμετώπισή της.

Η αλήθεια είναι ότι, εάν δεν υπήρχαν οι εκατοντάδες χιλιάδες -κυρίως νέοι- που μετανάστευσαν ή ετοιμάζονται (οι 3 στους 4 σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα) να μεταναστεύσουν για αναζήτηση εργασίας, οι άλλοι τόσοι  που συνταξιοδοτήθηκαν και επίσης οι άλλοι τόσοι που εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, τότε η ανεργία στη χώρα μας θα είχε σπάσει κάθε ρεκόρ χώρας της υποσαχάριας  Αφρικής και θα καταγραφόταν στο 40% έως 50%. Εξάλλου και ο ίδιος ο Ντράγκι πριν 20 ημέρες ομολόγησε ότι η πραγματική ανεργία στη χώρα μας, εάν μετρηθεί σωστά, είναι 31% και όχι 21%.
Κι αυτό, γιατί με συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας μέχρι το 2060 με στόχο την επίτευξη υπέρογκων και αιματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, είναι αδύνατον να έχουμε πραγματική αύξηση της απασχόλησης και ουσιαστική μείωση της ανεργίας.

Από την άλλη μεριά η ΝΔ με δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εργασίας στην συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, Γιάννη Βρούτση, κατήγγειλε με ολοφάνερη πολιτική υποκρισία την Υπουργό Εργασίας για την επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας.

Τα θεμέλια, όμως, του οικοδομήματος της πλήρους και σταθερής εργασίας και των εργασιακών σχέσεων τα κατάστρεψε η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με Υπουργό Εργασίας τον Γιάννη Βρούτση και αυτή νομιμοποίησε την επέκταση και γενίκευση της ελαστικής και επισφαλούς εργασίας. Τότε τριπλασίασαν την ανεργία και την έφτασαν στο 27% την επίσημη και στο 35 – 38% την πραγματική. Τότε κατάργησαν τον κατώτατο εγγυημένο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και μετέτρεψαν το εργατικό δίκαιο σε εργοδοτικό.

Η ΝΔ τα λέει αυτά, όχι γιατί διαφωνεί με την επέκταση της ελαστικής και κακοπληρωμένης εργασίας, που ίδια θεσμοθέτησε, αλλά γιατί θέλει να επιστρέψει στα κυβερνητικά έδρανα, για να αποτελειώσει την εργασιακή καταστροφή, που ξεκίνησε μαζί με το ΠΑΣΟΚ και την οποία διατηρεί και επεκτείνει συνεχώς η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Την απάντηση στους κούφιους πανηγυρισμούς της Υπουργού Εργασίας, αλλά και στα υποκριτικά και κροκοδείλια δάκρυα της ΝΔ, θα τη δώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι συνταξιούχοι μ’  ένα νέο κύκλο ενωτικών, μαζικών και συντονισμένων αγώνων με αφετηρία τη μεγάλη πανελλαδική πανεργατική διαδήλωση στη ΔΕΘ στις 9 του ερχόμενου Σεπτέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου