Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Σημεία από τη συνέντευξη του Π. Λαφαζάνη στη Real News


Σας αποστέλλουμε αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Παναγιώτης Λαφαζάνης στη δημοσιογράφο Μαριτίνα Ζαφειριάδου που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Real News:

  • “Το πραγματικό δίλημμα σε αυτές τις εκλογές, πολύ περισσότερο και με πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια από τις προηγούμενες, είναι αν θα κυριαρχήσει στη χώρα η μνημονιακή νύχτα ή θα ακολουθήσουμε μια νέα πορεία ξηλώματος των μνημονίων από δημοκρατική φιλολαϊκή και αναπτυξιακή σκοπιά και θα την προχωρήσουμε μέχρι το τέλος. Η δεύτερη επιλογή σημαίνει 100% Λαϊκή Ενότητα”.

  • “Η μόνη δύναμη που μπορεί να ανακόψει μια νέα δεξιά επέλαση είναι η Λαϊκή Ενότητα, γιατί είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εξοστρακίσουμε τα μνημόνια”.

  • “Δεν πιστεύω ότι ο εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ έχει δρόμο επιστροφής σε αντιμνημονιακές θέσεις. Θεωρώ, όμως, πολύ πιθανόν , το πιθανότερο, ότι η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας, υποτέλειας και εκποίησης της χώρας μας θα επιταχύνει τις αποσυνθετικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Το τρίτο μνημόνιο και η εφαρμογή του, μαζί με την εφαρμογή των προηγουμένων μνημονίων , θα διαλύσει και θα μεταλλάξει ριζικά τον ΣΥΡΙΖΑ . Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ως ένα κόμμα πολύ διαφορετικό από το ΠΑΣΟΚ, μπορεί, όμως , ταχύτατα να έχει την ίδια εξέλιξη με το τελευταίο”.

  • «Το ΠΑΣΟΚ ιδίως μέσα από τα μνημόνια κατάντησε ένας μικρός δορυφόρος της ΝΔ . Ο εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να συρθεί σταδιακά στην οβιδιακή μεταμόρφωση. Με τα μνημόνια και την εφαρμογή τους ο μόνος συστημικός κερδισμένος είναι η ΝΔ , ως η δεξιά αντιδραστική σταθερά του πολιτικού συστήματος».

  • “Δυστυχώς ο Αλέξης Τσίπρας πήγε για μαλλί και κινδυνεύει να βγει κουρεμένος , ξαναφέρνοντας τη δεξιά στο προσκήνιο. Μόνο η Λαϊκή Ενότητα μπορεί να φράξει το δρόμο σε μία νέα μνημονιακή και δεξιά επέλαση καταστροφής”.

  • “Για να περισωθεί όπως-όπως το μνημόνιο και να εφαρμοστούν , έστω για κάποιο μικρό διάστημα , οι τριτομνημονιακές πολιτικές, θα χρειαστεί οπωσδήποτε, αφού δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία, κυβέρνηση του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ , της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού με διάφορες παραλλαγές. Το πιθανότερο πάντως είναι επίκεντρο της μετεκλογικής συγκυβέρνησης να είναι ο εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ”.

  • “Η κυβέρνηση δεν έπεσε από κανέναν. Η κυβέρνηση παραιτήθηκε. Και παραιτήθηκε για να πάει σε εκλογές, πιστεύοντας ότι θα αιφνιδιάσει το «ΟΧΙ» και θα πάρει με περίπατο αυτοδυναμία. Κινδυνεύει τώρα να πέσει μέσα στο λάκκο που έσκαβε.

  • “Η Λαϊκή Ενότητα θα πάει καλά , θα πάει ψηλά και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο μετεκλογικό σκηνικό για να τελειώνουμε με παλιά και νέα μνημόνια”.

  • “Λυπάμαι για τις προσωπικές επιθέσεις και τις προσωπικές κακεντρέχειες και απρέπειες σε βάρος μου από την ηγεσία του ΚΚΕ . Δεν συνέχουν με την ιστορική παράδοση αυτού του κόμματος αλλά και με τους στοιχειώδεις κανόνες μιας πολιτικής αντιπαράθεσης. Εμείς θα επιμείνουμε στην πολιτική της συνεργασίας, της κοινής δράσης και της αλληλεγγύης όλων των αντιμνημονιακών , φιλολαϊκών , πατριωτικών , δημοκρατικών δυνάμεων με ορίζοντα έναν σοσιαλισμό του 21ου αιώνα . Αυτή τη συνεργασία έχει απόλυτη ανάγκη ο τόπος”.

  • “Πρόκειται για μια φτηνή ανοησία ότι είμαστε κόμμα της δραχμής . Είμαστε ένα μέτωπο αριστερών προοδευτικών δυνάμεων που θέλει να εξαλείψει τη μνημονιακή υποδούλωση της χώρας, να στηρίξει μισθούς και συντάξεις, να σταματήσει τη φορολεηλασία των μικρομεσαίων στρωμάτων, να εθνικοποιήσει τις τράπεζες για να δουλέψουν για τη ανάπτυξη, να θέσει τέρμα στο ξεπούλημα της χώρας και να προωθήσει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της”.

  • “Η έξοδος από την ευρωζώνη και το εθνικό νόμισμα δεν είναι αυτοσκοπός. Το εθνικό νόμισμα είναι κυρίως απαραίτητο εργαλείο για να εφαρμόσουμε στην Ελλάδα ένα αντιμνημονιακό φιλολαϊκό πρόγραμμα εξάλειψης της λιτότητας και ανάπτυξης”.

  • “ Η καταστροφολογία γύρω από το εθνικό νόμισμα υποδηλώνει μόνο απεριόριστη υποτέλεια που κρύβεται πίσω από μια αχαλίνωτη τρομοκρατία”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου