Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Η Λαϊκή Ενότητα Αχαΐας για το προσφυγικό


Αναμφίβολα το προσφυγικό αποτελεί ένα δυσεπίλυτο ζήτημα. Η μετανάστευση στην Ευρώπη προκαλείται από τους κλυδωνισμούς στην περιοχή της Μ. Ανατολής και οι υπεύθυνοι είναι συγκεκριμένοι. Ο ιμπεριαλισμός, οι ΗΠΑ και η ΕΕ άμεσα ή έμμεσα, με στρατιωτικές επεμβάσεις, υποκίνηση εμφυλίων πολέμων, εξυπηρέτηση οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων διαλύουν χώρες προκαλώντας τις μεταναστευτικές ροές.  Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να είμαστε σαφείς: Η απάντηση στο προσφυγικό πρέπει να στοχεύει στη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή στον πόλεμο και την ανέχεια που αυτός προκαλεί. Οποιαδήποτε προσέγγιση που ασχολείται μόνο με τη διαχείριση των αποτελεσμάτων και όχι με την αιτία θα είναι μερική και ανεπαρκής.
Για ακόμη μία φορά η ΕΕ δε διστάζει να φανερώσει το πραγματικό της πρόσωπο. Όχι μόνο είναι συμμέτοχη στην αποσταθεροποίηση που έχει προκληθεί στη Συρία, αλλά επίσης με προκλητικό τρόπο έδωσε κατεύθυνση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κλείσουν όλες τις διόδους. Κανένας σεβασμός στα ευρωπαϊκά «ιδανικά», καταπάτηση της συνθήκης της Γενεύης και το μήνυμα ξεκάθαρο: οι πρόσφυγες είναι ανεπιθύμητοι στην Ευρώπη. Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής μεταφέρει ακόμη και τη διαχείριση του προβλήματος αποκλειστικά στην Ελλάδα και στην «ασφαλή για τους πρόσφυγες» Τουρκία!
Η ελληνική κυβέρνηση είναι επικίνδυνη. Δεν έθεσε ούτε ως υπόνοια τον όρο της διακοπής του πολέμου για την επίλυση του φαινομένου. Πίστεψε ότι αν παραχωρήσει τα πάντα θα αντιμετωπιστεί με ευνοϊκότερους όρους στην επικείμενη αξιολόγηση, κάτι που προφανώς δεν έγινε. Δε δίστασε μάλιστα να παρουσιάσει ως νίκη το γεγονός ότι προσυπογράφει και ακολουθεί πιστά την πολιτική της ΕΕ για το προσφυγικό. Συναινεί στο κλείσιμο της βαλκανικής οδού, διατηρεί τον φράχτη στον Έβρο, αποδέχεται τον διαχωρισμό πρόσφυγα-μετανάστη, εγκλωβίζει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μετανάστες για να τους απελάσει στην Τουρκία. Εγκρίνει την παρουσία του ΝΑΤΟ στα ελληνικά χωρικά ύδατα γεγονός που θέτει σε κίνδυνο βασικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.  Στήνει ολόκληρη επιχείρηση κερδοφορίας με τη χρηματοδότηση ΜΚΟ ενώ συνειδητά το κράτος απουσιάζει.
Η αλληλεγγύη που έχει επιδείξει ο ελληνικός λαός μέχρι στιγμής είναι αξιοθαύμαστη. Αποτελεί πράξη που καμία σχέση δεν έχει με την υστερόβουλη, επικοινωνιακή αλληλεγγύη ορισμένων υποκινούμενων ΜΚΟ και καναλιών. Ένα μαχητικό κίνημα αλληλεγγύης πρέπει να απομονώσει όλους τους παραπάνω, να καταγγείλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την ΕΕ. Να αναδείξει την ανάγκη της απάντησης στην αιτία του ξεριζωμού, να θέσει ως αναγκαίο βήμα τη δημιουργία ενός αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ως απαραίτητο όρο για να αλλάξει η κατάσταση, να διεκδικήσει την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ από την περιοχή.  Ειδικά αυτήν την περίοδο που οι «ρεαλιστικές» λύσεις διαχείρισης πέφτουν στο κενό, που η συμφωνία της Συνόδου δε βγαίνει και συνωστίζεται κόσμος στα κέντρα κράτησης. Είναι αναγκαίο ένα στιβαρό πολιτικό κίνημα αλληλεγγύης προετοιμασμένο ώστε να απαντήσει στον διπλό κίνδυνο: Πρώτον η κυβέρνηση να ξεπλένεται δηλώνοντας την αλληλεγγύη της στο εσωτερικό αλλά ταυτόχρονα υπογράφοντας με τα δύο χέρια την καταδίκη των προσφύγων στην Ευρώπη. Δεύτερον, η εκδικητική στάση εγκλωβισμού και επαναπροώθησης απέναντι στους πρόσφυγες θα προκαλεί όπως είναι λογικό εντάσεις και αντιδράσεις που θα χρησιμοποιούνται για να σπέρνουν το δηλητήριο του ρατσισμού και για να «δικαιολογούν» τη στάση καταστολής που θα ακολουθείται.
Στη Δυτική Ελλάδα όπως σε όλη τη χώρα μπαίνει τελεσίγραφο: Να προτείνει η τοπική αυτοδιοίκηση χώρους, να βρεθούν ΜΚΟ και να συγκροτηθούν κέντρα κράτησης χωρίς όρους και κριτήρια. Απαντούμε το εξής:
·         Να δοθεί άμεσα πολιτικό άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες και το δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας ή μεταφοράς σε όποια χώρα επιθυμούν
·         Τα κέντρα φιλοξενίας να είναι ανοικτά και προσωρινού χαρακτήρα μέχρι την μετεγκατάστασή τους. Να καταστεί  γνωστός εξαρχής ο αριθμός που θα φιλοξενηθεί σε κάθε χώρο, το χρονικό διάστημα παραμονής και να διασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους
·         Τα κέντρα φιλοξενίας να υπόκεινται σε κρατική διαχείριση, να μην πετάξει η κυβέρνηση το μπαλάκι στην τοπική αυτοδιοίκηση πόσο μάλλον στις ΜΚΟ όπως κάνει μέχρι στιγμής
Ως Λαϊκή Ενότητα Αχαΐας, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα αυτού του αγώνα και σε τοπικό επίπεδο, για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων θεωρούμε αναγκαίο και καλούμε στον πλατύτερο δυνατό συντονισμό όλων των φορέων, σωματείων, πολιτικών δυνάμεων και κινημάτων της περιοχής προκειμένου να:

·         Αναδειχθούν- στοχοποιηθούν οι υπεύθυνοι του δράματος των προσφύγων
·         Αποτραπεί η δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης στην περιοχή
·         Ενισχυθεί το κίνημα αλληλεγγύης τοπικά


Αυτή η διαδικασία συντονισμού να καταλήξει σε ένα μαζικό Αντιπολεμικό Αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο το προσεχές διάστημα στο κέντρο της Πάτρας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου