Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Για την επέτειο του θανάτου του Ν. Μπελογιάννη


Ο Νίκος Μπελογιάννης, ο «άνθρωπος με το γαρύφαλλο», και οι σύντροφοι του, ο Δημήτρης Μπάτσης, ο Νίκος Καλούμενος, και ο Ηλίας Αργυριάδης έρχονται αντιμέτωποι με το εκτελεστικό απόσπασμα, έρχονται αντιμέτωποι με το Θάνατο πρίν ακόμα χαράξει, μέρα Κυριακή που ακόμα και στην γερμανοκρατούμενη ναζιστική Κατοχή οι εκτελέσεις αναβάλλονταν.

Η εκτέλεση τους όμως δεν μπορούσε να λάβει χάρη από το  μετεμφυλιακό καθεστώς  της άρχουσας τάξης. Η Ελλάδα για άλλη μια φορά «τρώει» τα παιδιά της στέλνοντας παγκοσμίως το μήνυμα της πιο σκληρής και βάναυσης καταδίκης των αντικομμουνιστικών διώξεων υπό το πρόσχημα της άδικης και βαρύτατης, για την πατρίδα, καταγγελίας της κατασκοπείας.

Η «Υπόθεση Μπελογιάννη» και η πολύκροτη δίκη προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις και έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, κινητοποιώντας προσωπικότητες από τον πολιτικό, λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό κόσμο. Ανάμεσά τους ο Πάμπλο Πικάσο, ο Ζαν-Κοκτώ, ο Ζαν-Πωλ Σάρτρ, ο Ναζίμ Χικμέτ, ο Σαρλ ντε Γκολ, ο Πωλ Ελυάρ. Ο Τσάρλι Τσάπλιν.

Γεννημένος το 1915 στην Αμαλιάδα, σπούδασε στη Νομική Αθηνών και στοχοποιείται ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια για την πολιτική του δράση ως κομμουνιστής και ως ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών και στέλεχος του ΔΣΕ, έζησε όλη του τη ζωή στον απόηχο της βαρβαρότητας των αντικομμουνιστικών διώξεων μετά τη δικτατορία του Μεταξά το 1936, τις φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, το μένος και τη δολοφονική πολιτική του εμφυλίου και της μετεμφυλιακής περιόδου.

Εκτός από αγωνιστής ο Μπελογιάννης υπήρξε και μεγάλος διανοητής έχοντας γράψει το βιβλίο «Σχέδιο για μια ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας» «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα», όπου εξετάζεται ο ρόλος του ελληνικού κεφαλαίου σε συνδυασμό με τη συνεργασία του με το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα, που επίκαιρο όσο ποτέ, στην μνημονιακή Ελλάδα του σήμερα, μαζί με το βιβλίο του Δ. Μπάτση «Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα», αναλύουν και προβλέπουν τη δομή της σημερινής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών.

Ας είναι η επέτειος του θανάτου τους, η φωνή της ανατροπής των πολιτικών φαντασμάτων που έχουν οδηγήσει την χώρα στην πολιτική και οικονομική φαυλότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου